Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky jsou už takovou klasikou, že je mnoho rodin na Vánoce prostě nemůže vynechat.
Vaření 80 min
bez odležení těsta
Postup
- Oříšky rozložíme na plech a v troubě vyhřáté na 160 °C je pražíme asi 5 minut. Když slupky začnou praskat, nasypeme oříšky do utěrky a promneme je, aby se odstranily slupky. Oříšky necháme vychladnout a nastrouháme je.
- Vanilkový lusk podélně nařízneme a dřeň vyškrábneme. Mouku s cukrem prosejeme do mísy, přisypeme nastrouhané oříšky a přidáme polovinu dřeně z vanilkového lusku. Vše promícháme. Do směsi přidáme máslo nakrájené na kostičky a žloutky. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na 3 díly, zabalíme je do potravinářské fólie a necháme v chladu hodinu rozležet.
- Postupně z každého dílu těsta vytvoříme váleček. Válečky rozkrájíme na malé, stejně velké kousky a z každého vyválíme rohlíček. Rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut. Po upečení je necháme krátce zchladnout. Moučkový cukr smícháme se zbylou vanilkovou dření a teplé rohlíčky v něm obalíme.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
80 KCal
4 %
3 %
-
Energie
336 KJ
4 %
3 %
-
Sacharidy
6,2 g
7 %
6 %
-
Vláknina
0,6 g
2 %
2 %
-
Bílkoviny
1,1 g
2 %
2 %
-
Tuky
5,5 g
8 %
8 %
-
nasycené
2,5 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA